Manžel si stěžuje, že si nedostatečně vychutná slíváky. Prý „tak dobré buchtičky a mám je jednou za rok“. No holt švestky zrají jen v létě. Co se dá dělat. Tak jsem je dělala tento týden už podruhé. Přesto, že švestky nejsou plně vyzrálé. Zlatá pekárna. Pěkně to namíchá za mě. Je to brnkačka. Dostala jsem ji už dávno k vánocům od dětí. Dlouho byla založena v krabici někde „ve spodním šupleti“. Teď jsem šťastná, že jsem ji vytáhla. Zkoušela jsem i ty chleby, jak všichni doporučují. Ale, ty mi nějak nechutnají. Možná je neumím upéct.
Možná by se někomu hodil recept. Je ale úplně triviální. Nechci jím nikoho urazit.
¼ l mléka1 vejce
3-5 lžic oleje
½ kg hladké mouky
špetku soli
5 dkg cukru
1 sáček sušeného droždí
Vložíme do pekárny v pořadí, jak je napsáno. Suroviny je dobré mít v pokojové teplotě nebo alespoň mléko přihřáté, ne z lednice. Výsledek je pak mnohem lepší. Tedy nejdřív tekutiny (místo oleje můžete dát máslo nebo sádlo). Pak mouku, sůl, tu dáme ke krajům. Doprostřed mouky uděláme malinký důlek, nasypeme cukr a droždí. Já je malinko zahrnu moukou. Zapnu pekárnu na 7 – míchání a kynutí. Proces trvá 1:50 hod. Pak pomoučím vál, těsto vyklopím, rozdělím těsto na tolik dílů, kolik buchet se mi vejde na plech. Na každý kousek těsta dám dvě vyloupnuté švestky, špetku skořice a lžičku cukru. Buchty zabalím a kladu na vymaštěný plech, spojem dolů. Nechám ½ hodiny kynout. Pak je celé pomastím a peču ve vyhřáté troubě na 180oC dokud nezrůžový. Pro drtivou většinu to jsou zbytečné řeči, ale třeba se nějaké začátečnici nebo začátečníkovi hodí.
Přeji dobrou chuť.
P.S. Pokud není pekárna, pak do mísy vložíme suroviny v opačném pořadí. Teď platí víc než předtím, že suroviny nesmí být zrovna vytažené z lednice. Pekárna vše ohřeje. Nejdříve mouku a sůl (také do okrajů, ne tam, kde bude droždí, proces kynutí by se nezdařil) teplé mléko (ne horké), droždí a vejce. Dřív jsem si nejdřív dělala kvásek, ale už to nedělám. Je to zbytečné, pokud jsou kvalitní kvasnice. Pak se musí těsto pěkně vypracovat vařečkou, tzv. vytahat až je hladké a dělá „bubliny“. A nechá se přikryté utěrkou kynout někde na teplém místě. V chladné místnosti ho vložte do peřin. Opravdu, v peřinách si udrží stálé teplo a krásně vykyne. Když se objem zdvojnásobí, je vykynuté.
Žádné komentáře:
Okomentovat