Vůbec jsem netušila, že se nemusí chleba hníst a že ho lze upéci i z obyčejné hladké mouky. Zatím všechny recepty, které jsem četla, byly velice složité. Obsahovaly většinou všelijaké speciální mouky a spoustu různých ingrediencí. A to mě vždy odradilo. Pak jsem vyzkoušela i různé hotové směsi určené k pečení chleba v domácí pekárně. Nikdy mě takto upečený chleba nechutnal. Takže jsem pečení chleba doma už dávno vzdala. A pekárnu používám hlavně na hnětení různého těsta. Tak to je ale výborný pomocník. Člověk tam všechny suroviny nalije a nasype, zavře, zmačkne nějaký ten kloflík a počká až to zapípá. Je zamícháno, vykynuto. Super věcička.
Nedávno jsem někde na netu objevila recept na chleba bez hnětení. Říkala jsem si, že by to nemuselo být špatné. Ale jak to bývá, uložila do oblíbených a skoro na to zapomněla. Včera jsem tento recept ale znovu objevila. Dokonce ho mám několikrát :) A jelikož se mi nechtělo jet na nákup, řekla jsem si, že ho vyzkouším. Chleba je úplně boží. Jako dítě jsem měla ráda Bratislavský chléb. Je to sice bílý chléb, takže asi nezdravý, ale to neva, já ho stejně mám ráda. Jenže nedal se sehnat. Tak tenhle objevený recept, to je přesně ono. Tedy, pokud si to mé chuťové buňky dokáží vybavit.
Jediná věc, se kterou se ale musí počítat, je to, že se chleba musí zadělat den dopředu. Jinak se peče v obyčejné troubě, takže nepotřebujete domácí pekárnu a jak jsem již řekla na začátku, vůbec se s ním nemusí nijak míchat, hníst, vytahovat jako některá kynutá těsta apod. Takže jednoduché, bez námahy, upeče ho doma každý a lze si ho dochutit podle svého. Já tedy dala jen kmín. Dokonce jsem ho tam zapomněla dát při zakládání těsta a vůbec nic se nestalo, když jsem ho tam zapravila až po prvním vykynutí. A pokud chce někdo vyzkoušet, recept najdete zde.
Snad jen ještě bych mohla říci, že nepotřebujete ani ten železný hrnec. Já použila obyčejnou ohnivzdornou misku.
Těsto jsem přikryla fólií a ponechala svému osudu ležet na stole v kuchyni do druhého dne. Opravdu, tak jak je uvedeno v receptu, nijak jsem s ním nemíchala, jen smíchala suroviny.
Po 16 hodinách.
Opravdu hodně si vál pomoučete. Těsto je dost řídké a lepí se. Hodně, hodně moučit, občas jsem musela použít i stěrku. Zapomněla jsem na kmín, klidně jsem ho dodala až teď a ještě těsto párkrát přeložila.
Je zapracován. Teď už jen vymoučit ošatku na kynutí. Když nemáte, použijte obyčejnou misku. Asi bych pod těsto dala látkový ubrousek hodně pomoučený.
A teď nechte těsto 2 hodiny ještě kynout.
Těsto odpočívá, já po hodině a půl vkládám do trouby ohnivzdornou misku s víčkem a zapínám troubu na 230 stupňů.
Po dvou hodinách těsto přeliju do misky. Ano, dá se říci, že se skoro přelije. Jak jsem říkala, je dost řídké. Stalo se mi, že na některých místech se těsto vtlačilo do ošatky a přilepilo se. Takže je nahoře trochu potrhané. Přiklopila jsem a dala do trouby na 30 minut.
Krásně se peče. Za 30 minut sundám víko a peču už bez něj dalších 30 minut.
Myslím, že je upečeno.
Vypadá sice trochu potrhaně, ale voní ........a jak je dobrý. Mňam. Chutná.
Když už jsem v tom pečení, upekla jsem ještě pár rohlíčků.
Žádné komentáře:
Okomentovat