pátek 14. února 2014

Vyrábím domácí jogurt.
Je krásně hustý. Mně moc chutná. Vyzkoušejte, je to velmi jednoduché, dobré a hlavně bez všelijakých zahušťovadel a přísad, které v kupovaném jogurtu bývají.


Kupuji si čerstvé mléko přímo od kraviček, ale vy můžete použít normální z obchodu.
1 l mléka zahřeji na teplotu 40 stupňů . Můžete i pasterizovat, pokud máte mléko čerstvé, ale nemusíte. Zkoušela jsem obě varianty, dokonce jsem mléko i převářela, ale výsledek byl stejný.
Dále potřebujete 200g jogurtu s živými kulturami. Nejlepší je asi Holandia - selský.
Do zahřátého mléka zakvedlejte kelímek jogurtu a nalijte do uzavíratelných nádob. Můžete před tím na dno dát lžičku džemu. Já si ho dávám, až když jogurt jím. A vložte do jogurtovače. Nemáte jogurtovač? Já také ne. Stačí vložit do peřin. Já položím skleničky na radiátor, přikryji ručníkem a nechám do rána. Postačí i 4-5 hodin. Někdo ho dává do trouby, mírně ji rozehřeje a nechá tam zrát. Pozor! Živé kultury zabijete již při 50-ti stupních. Po té jogurt vychlaďte v lednici a nechte ho tam do jeho spotřeby. Je potřeba říci, že čím delší je proces zrání, tím je jogurt kyselejší. To samé platí i o době, jak dlouho si jogurt uchováte. Čím starší, tím kyselejší. V lednici prý vydrží i 14 dnů. Já mám ale pocit, že hranice je tak týden. Nesnězte vše, jednu skleničku si nechte na příště. Nemusíte kupovat znovu základ.
Přeji dobrou chuť.
Pokud chcete, můžete kouknout na video.   

Žádné komentáře: