čtvrtek 28. září 2017

Zdravím všechny, kdo ke mně nakukují. Dnes je krásný den a já místo abych vyrazila ven, měla jsem jet ke známým na Vysočinu, tak se doma potím a piju čaj. Prý to zase řádí a já jsem samozřejmě nemohla být pozadu. Abych alespoň využila toho, že musím být doma, tak se hodí, abych opět posunula tyto stránky.
Spáchala jsem meduňkovo-mátový sirup a zavařila pár houbiček. Houby teď rostou. Už abych byla zdravá a mohla na ně vyrazit.
Jak jsem zavářela houby, to asi nemusím nikomu radit, každý má jistě svůj osvědčený recept na lák, ale co je super věc, kterou jsem minulý rok objevila a také hned využila, je zavařování v mikrovlnce. Naprosto super věc. Já už nikdy jinak zavařovat nebudu. Odpadá tahání a ohřívání těžkých hrnců s hromadou vody. Je to rychlé a úsporné. Jak na to, jsem objevila v Topnávodech. Sirup jsem dělala následovně: Nejdřív jsem si natrhala plný hrnec bylinek. Můžete dle své chuti. Já zrovna likvidovala záhon s meduňkou, která byla už přerostlá a k tomu přidala mátu. Možná jsem měla přidat trochu mateřídoušky eventuálně levandule, ale teď už je pozdě. Třeba příště. Převařila jsem vodu a vychladlou jsem zalila bylinky, aby byly celé ponořené, dost jsem je napěchovala, aby jich bylo co nejvíc a výluh byl co nejsilnější. V lednici jsem nechala louhovat 48 hodin. Někde jsem četla, že stačí 24, ale já to dřív nestihla a myslím, že se alespoň dobře vše vylouhovalo. Pak jsem vše scedila a hrnec s výluhem jsem postavila na sporák a začala zahřívat. Na litr výluhu jsem dala asi 1 kg cukru a vařila a vařila. Jestli jste někdy vařili např. na jaře pampeliškový sirup nebo jiný podobný, je to stejné. Vaříte tak dlouho, až sirup ztmavne a začne trošku houstnout. Nejdřív se to zdá jako nekonečný úkol, ale při troše trpělivosti se dočkáte. To je ten správný okamžik, kdy přidáte lžíci citronové šťávy nebo kyseliny citronové, ještě chvilku povaříte a naplníte horké do sklenic. Zavíčkujete a otočíte na 5 minut vzhůru nohama. Já jsem plnila sirup do lahví, tak jsem je jen položila na bok.
No a na závěr jsem vše opatřila svými oblíbenými vlastnoručně vyrobenými štítky, abych měla ve špajsce přehled.




Žádné komentáře: