pátek 10. května 2024

 Je čas rebarbory (reveň kadeřavá). 
Máte ji rádi? Já ji miluji. 
Její některé části jsou jedovaté, ale zároveň obsahuje spoustu vitamínů a je prospěšná našemu tělu. V gastronomii se považuje za ingredienci lásky, arabové, tibeťané a tradiční čínská medicína ji považuje za velmi léčivou a zdroj vitality pro tělo. Co ještě tato zelenina skrývá za tajemnství? Starší generace si ji pamatuje jako plevel rostoucí všude. Dnes je rebarbora mnohem vzácnější, mnoho lidí ji nezná a do svého jídelníčku nezařazuje, což je velká škoda, neboť nabízí širokou škálu využití ve slané i sladké kuchyni.
Bohužel má příliš krátké období, kdy se může sklízet. Říká se, že tak do června než začne kvést, pak už není vhodné ji konzumovat pro příliš velké množství kyseliny šťavelové, která může způsobovat zdravotní problémy s ledvinami. Letos ale začala kvést už na konci dubna, což je obvykle období začátku její sklizně. Tak nevím. Ta příroda se asi zbláznila. Já říkám, že Země se zlobí. Všechno je nějak jinak.
Ale abych neodbočovala. Tedy v tomto období se snažím využít její čas a zpracovávám ji. Nejraději máme reveňový koláč. Dnes už podruhé a zcela jistě ne naposledy. Pěkně hustě poklást a také hustě zasypat drobenkou.


A šup s ní do trouby.


Kdo ji máte na zahradě, určitě využijte její velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny. 
Existuje snad i odrůda, která se dá sklízet do podzimu, ale já nevím, kterou mám. 

Žádné komentáře: